fbpx

Löydä lähteelle

VILLI yhteistyöhön wwf:N kanssa

Olemme aloittaneet WWF:n kanssa yhteistyöhankkeen, jossa tuemme WWF:n työtä Inkoossa sijaitsevan lähteen ennallistamiseksi. Tavoitteena on palauttaa lähdekohde mahdollisimman lähelle luonnontilaa. Ennallistamistyö alkaa kesäkuussa 2024.

Lähteet ovat monimuotoisuuden keitaita, joissa viihtyy suuri joukko sinne erikoistuneita lajeja. Lähteet ovat herkkiä ekosysteemejä, ja moni suomalainen lähde on valitettavan heikossa kunnossa. Ennallistaminen luo lähteelle parhaimmillaan elinympäristön, jonne monipuolisen lajiston on mahdollista palata ja jossa se voi menestyä jatkossa.

Meille lähdevesipohjaisia juomia valmistavana yrityksenä puhdas lähdevesi on elinehto. Haluamme edistää luonnon hyvinvointia konkreettisilla toimilla ja tehdä kaikkemme, että puhdasta vettä riittäisi myös tuleville sukupolville. WWF on meille luonteva asiantuntijakumppani, jonka kanssa yhteistyössä lähteen tilaa sekä lähdekasvillisuuden ja -eliöstön elinolosuhteita on mahdollista parantaa.

Toteutamme yhteistyössä kaksi videota ennallistamisprojektista osaksi Löydä lähteelle -dokumenttisarjaamme. Julkaisemme uudet Löydä lähteelle -jaksot loppukesästä 2024.

 

Villin Löydä lähteelle -dokumenttisarjassa viemme sinut suomalaisille lähteille. Sarjassa käsittelemme kiehtovaa lähdefaktaa sekä lähteisiin liittyviä tarinoita ja uskomuksia yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tältä sivustolta löydät mielenkiintoisia videoita, artikkeleita ja haastatteluja. Tervetuloa mukaan!

Löydä lähteelle -dokumenttisarja

Jakso 1: Dagmarin lähde
ja lähde-etiketti

JAkso 2: Uskomuksia ja tarinoita suomalaisista lähteistä

JAkso 3: Kultalähde ja lähdeasiantuntija Jari Ilmonen

Jakso 4: Ennallistaminen ja lähdeasiantuntija jari ilmonen

Jakso 5: Kansallisrunoilijan jalanjäljillä runebergin lähteellä

Jakso 6: Somerojan uhrilähde
ja arkeologia

Jakso 7: Urbaania jaakobin lähdettä etsimässä

Jakso 8: Mima ja Teemu myllylähteellä

Jakso 9: Hentipenti haukkalan lähteellä

Retkiä suomalaisille lähteille

Ville Mäkipelto: 10 mystistä suomalaista lähdettä

Petteri Mikkonen: Mitä jos puhdas juomavesi loppuisi maapallolta?

Artikkelit

LÄHDE ON ARVOKAS LUONTOKOHDE

Löysitkö aarteen?

Lähteen löytäminen retkellä tuntuu kuin saapuisi aarteen luo. Jokainen lähde on myös omanlaisensa. Toisen pohjasta pulppuava vesi pyörittää kauniisti hienoa hiekkaa, toinen on niin suuri, että sitä saattaisi luulla jopa tavalliseksi lammeksi. Lähteet voivat olla pieniä tai isoja, matalia tai syviä, mutta yhtä kaikki, niiden vesi on kirkasta ja näyttää ilmestyvän kuin tyhjästä. Kenties juuri siksi lähteet ovat aina kiehtoneet ihmistä.

Lue lisää

LÄHDE ON PYHÄ PAIKKA

Lähteet ovat olleet ihmiselle tärkeitä paikkoja satoja ja tuhansia vuosia. Lähteistä saadaan raikasta vettä ja ne pysyvät usein sulana talvellakin. Lähteen kuvajaisesta on katsottu puolisoa, lähdevedellä on kastettu lapsia ja parannettu sairauksia.

Lue lisää

LÄHDE HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ

Inspiraation lähde

Ihana viileys, vehreä maasto ja kesän tuoksut! Mieli rauhoittuu väkisinkin hellepäivänäkin. Päivä on kirkas, pilviä ei näy. Puut kuvastuvat kuitenkin lähteestä. Istuskelua varten on lähteen reunamilla kaksi penkkiä.

Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi, kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi.”

Kansallisrunoilija Runeberg käyskenteli lähteellä ollessaan kotiopettajana Ruoveden Ritoniemen kartanossa kapteeni Enehjelmin perheessä. Siellä oleskellessaan hän kirjoitti runon ”Vid en källa”, jonka me tunnemme Lähteellä -lauluna.  Lähteen kerrotaan symboloineen Runebergille sielua.

Lue lisää