fbpx

Löydä lähteelle

Villin Löydä lähteelle -dokumenttisarjassa viemme sinut suomalaisille lähteille. Sarjassa käsittelemme kiehtovaa lähdefaktaa sekä lähteisiin liittyviä tarinoita ja uskomuksia yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Tältä sivustolta löydät mielenkiintoisia videoita, artikkeleita ja haastatteluja. Sivusto täydentyy kesän aikana. Tervetuloa mukaan!

Löydä lähteelle -dokumenttisarja

Jakso 1: Dagmarin lähde
ja lähde-etiketti

JAkso 2: Uskomuksia ja tarinoita suomalaisista lähteistä

JAkso 3: Kultalähde ja lähdeasiantuntija Jari Ilmonen

Jakso 4: Ennallistaminen ja lähdeasiantuntija jari ilmonen

Jakso 5: Kansallisrunoilijan jalanjäljillä runebergin lähteellä

Jakso 6: Somerojan uhrilähde
ja arkeologia

Jakso 7: Urbaania jaakobin lähdettä etsimässä

Jakso 8: Mima ja Teemu myllylähteellä

Jakso 9: Hentipenti haukkalan lähteellä

Retkiä suomalaisille lähteille

Ville Mäkipelto: 10 mystistä suomalaista lähdettä

Petteri Mikkonen: Mitä jos puhdas juomavesi loppuisi maapallolta?

Artikkelit

LÄHDE ON ARVOKAS LUONTOKOHDE

Löysitkö aarteen?

Lähteen löytäminen retkellä tuntuu kuin saapuisi aarteen luo. Jokainen lähde on myös omanlaisensa. Toisen pohjasta pulppuava vesi pyörittää kauniisti hienoa hiekkaa, toinen on niin suuri, että sitä saattaisi luulla jopa tavalliseksi lammeksi. Lähteet voivat olla pieniä tai isoja, matalia tai syviä, mutta yhtä kaikki, niiden vesi on kirkasta ja näyttää ilmestyvän kuin tyhjästä. Kenties juuri siksi lähteet ovat aina kiehtoneet ihmistä.

Lue lisää

LÄHDE ON PYHÄ PAIKKA

Lähteet ovat olleet ihmiselle tärkeitä paikkoja satoja ja tuhansia vuosia. Lähteistä saadaan raikasta vettä ja ne pysyvät usein sulana talvellakin. Lähteen kuvajaisesta on katsottu puolisoa, lähdevedellä on kastettu lapsia ja parannettu sairauksia.

Lue lisää

LÄHDE HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ

Inspiraation lähde

Ihana viileys, vehreä maasto ja kesän tuoksut! Mieli rauhoittuu väkisinkin hellepäivänäkin. Päivä on kirkas, pilviä ei näy. Puut kuvastuvat kuitenkin lähteestä. Istuskelua varten on lähteen reunamilla kaksi penkkiä.

Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi, kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi.”

Kansallisrunoilija Runeberg käyskenteli lähteellä ollessaan kotiopettajana Ruoveden Ritoniemen kartanossa kapteeni Enehjelmin perheessä. Siellä oleskellessaan hän kirjoitti runon ”Vid en källa”, jonka me tunnemme Lähteellä -lauluna.  Lähteen kerrotaan symboloineen Runebergille sielua.

Lue lisää