Löydä lähteelle
Villin Löydä lähteelle -dokumenttisarjassa viemme sinut suomalaisille lähteille. Sarjassa käsittelemme kiehtovaa lähdefaktaa sekä lähteisiin liittyviä tarinoita ja uskomuksia yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
Tältä sivustolta löydät mielenkiintoisia videoita, artikkeleita ja haastatteluja. Sivusto täydentyy kesän aikana. Tervetuloa mukaan!
Löydä lähteelle -dokumenttisarja
Jakso 1: Dagmarin lähde
ja lähde-etiketti
JAkso 2: Uskomuksia ja tarinoita suomalaisista lähteistä
JAkso 3: Kultalähde ja lähdeasiantuntija Jari Ilmonen
Jakso 4: Ennallistaminen ja lähdeasiantuntija jari ilmonen
Jakso 5: Kansallisrunoilijan jalanjäljillä runebergin lähteellä
Jakso 6: Somerojan uhrilähde
ja arkeologia
Retkiä suomalaisille lähteille
Ville Mäkipelto: 10 mystistä suomalaista lähdettä
Petteri Mikkonen: Mitä jos puhdas juomavesi loppuisi maapallolta?
Artikkelit

LÄHDE ON ARVOKAS LUONTOKOHDE
Löysitkö aarteen?
Lähteen löytäminen retkellä tuntuu kuin saapuisi aarteen luo. Jokainen lähde on myös omanlaisensa. Toisen pohjasta pulppuava vesi pyörittää kauniisti hienoa hiekkaa, toinen on niin suuri, että sitä saattaisi luulla jopa tavalliseksi lammeksi. Lähteet voivat olla pieniä tai isoja, matalia tai syviä, mutta yhtä kaikki, niiden vesi on kirkasta ja näyttää ilmestyvän kuin tyhjästä. Kenties juuri siksi lähteet ovat aina kiehtoneet ihmistä.

LÄHDE ON PYHÄ PAIKKA
Lähteet ovat olleet ihmiselle tärkeitä paikkoja satoja ja tuhansia vuosia. Lähteistä saadaan raikasta vettä ja ne pysyvät usein sulana talvellakin. Lähteen kuvajaisesta on katsottu puolisoa, lähdevedellä on kastettu lapsia ja parannettu sairauksia.

LÄHDE HYVINVOINNIN EDISTÄJÄNÄ
Inspiraation lähde
Ihana viileys, vehreä maasto ja kesän tuoksut! Mieli rauhoittuu väkisinkin hellepäivänäkin. Päivä on kirkas, pilviä ei näy. Puut kuvastuvat kuitenkin lähteestä. Istuskelua varten on lähteen reunamilla kaksi penkkiä.
”Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi, kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi.”
Kansallisrunoilija Runeberg käyskenteli lähteellä ollessaan kotiopettajana Ruoveden Ritoniemen kartanossa kapteeni Enehjelmin perheessä. Siellä oleskellessaan hän kirjoitti runon ”Vid en källa”, jonka me tunnemme Lähteellä -lauluna. Lähteen kerrotaan symboloineen Runebergille sielua.